اخبار تکنولوژیبایگانی مطالب

معرفی و بررسی رایج ترین قالب های ساختاری در سرور ها

مقدمه

سرور ها به عنوان مهره اصلی هر مرکز داده عمل می کنند. این سخت افزارها تمام قدرت پردازشی مورد نیاز برای مسیریابی و ذخیره اطلاعات را برای هر نوع استفاده ممکن می سازند. مدیران سازمان ها با توجه به اندازه دیتاسنتر خود تصمیم به استفاده از سرور هایی با قالب ساختاری تیغه ای(Blade)، قفسه ای(Rack Mount) و برجکی(Tower) می گیرند که در ادامه به معرفی کامل این نوع ساختار ها خواهیم پرداخت.

معرفی دیتاسنتر | کلیک کنید


برند های معروف سازنده سرور

سه ارائه‌دهنده برتر سرور ها همچنان Dell EMC، HPE و Inspur هستند که تقریباً 40 درصد از بازار فروش را در اختیار دارند. در جایگاه های پایین تر فروشندگانی همچون Lenovo و IBM را مشاهده می کنیم. البته خارج از لطف هست که به شرکت های معتبر و در عین حال با کیفیتی همچون Cisco، Fujitsu و Oracle اشاره نکنیم که همچنان به تولید ماشین های منحصر به فرد و با کارایی بالا ادامه می دهند. در ادامه می توانید جدول رتبه بندی فروش سرور ها در بازار جهانی را مشاهده کنید.

رتبه بندی سرور ها بر اسا سهم بازار


استاندارد های قالب بندی در سرور ها

انواع استاندارد ها در ساختار سرور ها

سرورها از نظر قالب بندی به سه مدل مجزا تقسیم می شوند. برای مثال بسیاری از رایانه های شخصی از قالب بندی به نام ATX استفاده می کنند. یک کیس استاندارد ATX می تواند به طور فیزیکی هر بورد سیستم و منبع تغذیه ای را که طبق همین استاندارد باشد، در خود جای دهد. در این صورت تمامی سازندگان از یک استاندارد خاص پیروی می کنند.

یکی دیگر از استانداردهای رایج رایانه شخصی Micro ATX است. بسیاری از کیس‌های کامپیوتر استاندارد ATX برای پذیرش بوردهای سیستم استاندارد ATX یا Micro ATX طراحی شده‌اند، اما یک کیس Micro ATX نمی‌تواند یک بورد سیستم استاندارد ATX را در خود جای دهد، زیرا کیس‌های Micro ATX از فرم کوچک‌تری استفاده می‌کنند. در تصویر می توانید نمونه این استاندارد رو مشاهده کنید.

استاندارد های راجب در PC
نمونه استاندارد های مختلف در قالب ساختاری مادربورد رایانه شخصی

استاندارد های قالب بندی در سرورها هم به همین گونه می باشند اما سرورها معمولاً به قالب بندی های متفاوت تری نسبت به رایانه های شخصی (اما نه همیشه) پایبند هستند. چندین استاندارد مختلف برای سرورهای شبکه مورد استفاده قرار می گیرد، اما سه مدل رایج آن ها عبارتند از سرورهای برجکی(Tower)، سرورهای قفسه ای(Rack) و سرورهای تیغه ای(Blade) که در ادامه به معرفی کامل آن ها می پردازیم.


قالب ساختاری برجکی یا Tower

قالب ساختاری برجکی یا Tower

سرور های Tower شباهت بسیار زیادی با کیس رایانه پیش روی شما دارند. در این ساختار هر سرور بصورت جداگانه و ایستاده قرار می گیرد. معمولا این قالب ساختاری در دیتاسنتر های کوچک استفاده می شود. از جمله دلایلی که دیتاسنتر های بزرگتر از این نوع قالب ساختاری دوری می کنند می توان به اشغال فضای زیاد و همچنین پر سر و صدا بودن آن ها اشاره کرد. یکی دیگر از نقاط ضعف قالب Tower نامنظم بودن سیم کشی آن است. در قالب های Rack و Blade ساختار به خصوصی طراحی شده تا به راحتی بتوان کابل ها و سیم کشی به سرور را مدیریت کرد. اما همانطور که گفتیم در قالب ساختاری Tower این امکان فراهم نیست.

نمونه سرور های برجکی یا Tower


قالب ساختاری قفسه ای یا Rack

قالب ساختاری قفسه ای یا Rack

همانطور که از نام آن مشخص است، سرورهای قفسه ای یا Rackmount سرورهایی هستند که در یک قفسه یا Rack نصب می شوند. Rack دارای عرض یکسان است و سرورها توسط پیچ روی قفسه نصب می شوند. نکته مثبتی که درباره Rack ها وجود داره اینه که به راحتی میشه چندین سرور را درکنار هم و یا بر روی هم در یک قفسه نصب کرد، این یک نوع مزیت برای صرفه جویی در فضا محسوب می شود. اجزای نصب قفسه از یک فاکتور شکلی پیروی می کنند که آن (Rack unit) نام دارد.

از آنجایی که رک ها برای قرار دادن اجزای با اندازه استاندارد طراحی شده اند، بسیاری از فروشندگان سخت افزار، اجزای شبکه مخصوص نصب در Rack ها را به غیر از خود سرورها و بصورت جداگانه ارائه می دهند. به عنوان مثال، لوازم شبکه قابل نصب در Rack (مانند فایروال های سخت افزاری) و سوئیچ های قابل نصب در این قفسه ها موجود است.

نمونه سرور قفسه ای یا Rack


قالب ساختاری تیغه ای یا Blade

قالب ساختاری تیغه ای یا Blade

مانند سرورهای Rack، سرورهای تیغه ای هم به یک اندازه استاندارد پایبند هستند و در یک “Rack” خاص قرار می گیرند. اما در مورد سرور تیغه ای، Rack در اصل به عنوان شاسی شناخته می شود. سرورهای Blade معمولاً انحصاری فروشنده هستند. به عنوان مثال نمی توانید یک سرور Dell blade را در یک شاسی HP قرار دهید.

دلیل اختصاصی بودن طراحی سرور Blade این است که برخلاف سرور قفسه ای که کاملاً مستقل است، سرورهای تیغه ای یا همان Blade فاقد برخی از اجزای مورد نیاز برای عملکرد هستند. به عنوان مثال، این سرور ها فاقد منبع تغذیه می باشند.

معرفی انواع سرور ها و کاربرد آنها

شاسی سرور Blade به گونه ای طراحی شده که اجزای مختلف ماژولار از جمله خود سرورهای تیغه ای را بپذیرد. به عنوان مثال، یک شاسی ممکن است شامل یک منبع تغذیه، یک واحد خنک کننده و یک سرور تیغه ای باشد. طراحی شاسی هر فروشنده با فروشنده دیگر متفاوت است، اما بیشتر شاسی های سرور تیغه ای برای قرار دادن چندین منبع تغذیه، چندین سرور تیغه ای و انواع اجزای دیگر (مانند آداپتورهای شبکه، ماژول های ذخیره سازی و ماژول های خنک کننده) طراحی شده اند.

نمونه قالب سرور تیغه ای یا Blade


در این قسمت هم با قالب های ساختاری که در سرور ها مورد استفاده قرار میگیرد، آشنا شدیم. هر ساختار استاندارد های مربوط به خودش را دارد و مزیت هایی را برای شرکت ها به ارمغان می آورد تا موسسات و مدیران بتوانند بر اساس نیاز و ظرفیت دیتاسنتر های خود، اقدام به تهیه سرور کنند.

جمع بندی

در این مقاله با استاندارد های پر استفاده در قالب های سرور ها آشنا شدیم و بصورت مفصل مزیت ها و نقاط ضعف هر کدام از آن ها را مورد برسی قرار دادیم. ممنون از اینکه تا اینجای مقاله همراه ما بودید. امیدوارم این موارد برای شما مفید باشد.


در انتها می توانید سوالات خودتون رو در بخش نظرات مطرح کنید تا در اولین فرصت به شما عزیزان پاسخ دهیم.


منبع

این مقاله چطور بود ؟
+1
1
+1
19
+1
2
مشاهده بیشتر

محمد حسنی

حدود 3 سالی هست که در تیم سخت افزار سازان نام آور با اشتیاق به تولید محتوا مشغول هستم. علاقه شدیدی نسبت به طراحی، تحولات دنیای فناوری هوش مصنوعی و اینترنت اشیا دارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا