اینترنت اشیا یا همون IoT پتانسیل زیادی برای پیشبرد جامعه داره. این صنعت ما رو به سوی دنیایی سوق میده که در اون همه چیز هوشمند و متصل هست. همه چیزهایی که در این دنیا وجود داره در حال برقراری ارتباط با یکدیگر هستن. این صنعت، کیفیت زندگی آدما رو ارتقاء میده. توسعهدهندگان اپلیکیشنهای موبایل دوست دارن با استفاده از API ها یا رابطهای برنامهنویسی اپلیکیشنهای IoT بسازن چون این APIها خیلی بهشون کمک میکنن.
هر آنچه که باید در رابطه با API ها بدانید
APIها ارتباط تنگاتنگی با اینترنت اشیا دارن چون این امکان رو برای افراد فراهم میکنن تا به روشی ایمن اپلیکیشنهای موجود در زیستبوم دیجیتال و یا دستگاههای متصل رو در دسترس مشتریان قرار بدن. با توجه به اینکه APIها اشیای ضروری مثل دستگاههای پزشکی، اتومبیلها، ترموستات، شبکههای انرژی رو به زیستبوم متصل میکنن، استقرار API که مقیاسپذیر، انعطافپذیر و ایمن باشه خیلی اهمیت داره.
این روزها همه از ساعتهای هوشمند و ردیابهای فیتنس (fitness tracker) استفاده میکنن. این دستگاهها به تلفنهای همراه متصل میشن؛ تلفنهای همراه دستگاهها رو به اینترنت متصل میکنن و از این طریق به سرویسهای ارائهدهندگان دسترسی پیدا میکنن. APIها نقش مهمی در اتصال اپلیکیشنها به ارائهدهندگان دارن.
APIها مثل datapipeها عمل میکنن، به این صورتکه APIها دادهها رو به internet cloud ارسال میکنن و متریکهایی برمیگردونن. علاوه بر این، اپلیکیشنها با تکیه بر APIهای اینترنت اشیاء میتونن دادههای محیط و یا شهر هوشمند رو تحلیل کنن، اطلاعات سنسورها رو بخونن، وسایل خانه رو به صورت خودکار در بیارن، از فرمانهای صوتی استفاده کنن، اتومبیلهای هوشمند رو به صورت خودکار در بیارن، رایانش لبه (edge computing) رو مدیریت کنن و غیره.
نقش API در حوزه اینترنت اشیا
API مجموعهای از پروتکلها، رویهها (routine) و ابزارها برای ساخت اپلیکیشن هست و دقیقاً مشخص میکنه که اجزای اون اپلیکیشن چجوری باید با هم تعامل برقرار کنن. توسعهدهندگان در توسعه API میتونن اپلیکیشنهای context-based تولید کنن که با دنیای واقعی تعامل برقرار کنن ( و نه فقط از طریق UI). برای توسعه فناوری IoT برای هر دستگاه به چندین نوع API مختلف نیازه. توسعهدهندگان به کمک APIها میتونن اپلیکیشنهایی ایجاد کنن که به خوبی با سرویسهای وب و اپلیکیشنهای بازی تعامل برقرار میکنن.
علاوه بر این، گاهی اوقات APIها باعث میشن در زمان صرفهجویی بشه و log out و یا log in کردن کاربران نهایی به وبسایتها رو تسهیل میکنن. در ضمن، APIها با ایجاد یک mashup از چندین وب سرویس به بهبود تجربه کاربری کمک میکنن. IoT به معنای ساخت اپلیکیشنهای جدیده و هر زمان که بخواین وارد این حوزه بشین حتماً به APIها نیاز پیدا میکنین. در حال حاضر، هر چیزی از اپلیکیشنهای بازی تا اپلیکیشنهای رزرو رستوران از API استفاده میکنن.
انواع API در حوزه اینترنت اشیا (IoT)
منظور از API در حوزه اینترنت اشیاء (IoT) همون رابطهای برنامهنویسی سرویسهای وب هست که در اشکال مختلفی مثل SOAP ،XML/JSON یا REST ارائه میشن. وب سرویسها نرمافزارهایی هستن که از طریق آدرس وب که همون URL هست دسترسی به سرویسها رو فراهم میکنن. در مرحله بعدی ، وب سرویس اطلاعاتش رو ارائه میده و اپلیکیشنهای دیگه میتونن اونو تجزیه کنن یا درکش کنن. APIهای Google maps ،Flickr و غیره نمونههای بارز API در این حوزه هستن. در ضمن، درخواستهای HTTP هم اطلاعات رو در قسمت بالا و بدنه پیام نگه میداره. این درخواستها شامل انواع مختلفی از فرادادهها مثل نوع محتوا میشه، در حالیکه بدنه شامل فرمتهای داده مثل JSON و XML میشه.
SOAP
پروتکل SAOP یک متد ارتباطی میان سرویس و کلاینت معرفی کرده. در این پروتکل، دادهها با فرمت XML منتقل میشن. وب سرویس با استفاده از زبان definition language تعریف رابط (interface definition) خودش رو در سندی که برای ماشین خوانا باشه منتشر میکنه.
JSON و XML
JSON و XML نسبت به SOAP قدیمیتر هستن. این متدها به جای استفاده از یک فرمت خاص برای انتقال دادهها از یک رویکرد خیلی سادهتر برای فراخونی استفاده میکنن و پهنای باند کمتری استفاده میکنن.
REST
Representation State Transfer امکان برقراری ارتباط بین دستگاه الکترونیکی و دنیای واقعی رو فراهم میکنه. APIهای REST به نوعی اصول معماری هستن و نه فقط پروتکل. برخی از ویژگیهایی که برای سرویسهای REST لازم هستن عبارتند از سادگی رابطها و تشخیص منابع (resources identification) در درخواست.
برترین APIها در حوزه اینترنت اشیا
اینترنت اشیاء (IoT) صدها API داره، اما چند تا از اونا خیلی مشهور و محبوب هستن. در ادامه فهرستی از این APIها بر اساس ترافیک وب ارائه دادیم.
Google Assistant
رابط برنامهنویسی کاربردی Google Assistant راهکاری برای مدیریت و مکالمه با دستگاهها است. این رابط کنترل صدا، درک زبان، تشخیص کلمات کلیدی (فعالسازی) و سایر سرویسها رو میسر میکنه.
Garmin Health
رابط برنامهنویسی کاربردی Garmin Health این امکان رو برای توسعهدهنده اپلیکیشنهای موبایلی فراهم میکنه تا از دادههای مربوط به سلامت که از دستگاههای پوشیدنی Garmin جمعآوری شدن استفاده کنه. این دادهها تعداد گامها، کالری، ساعات خواب، ضربان قلب، استرس و غیره رو نشون میدن. تقریباً حدود 30 نوع فعالیت رو میشه با استفاده از این API کنترل و مدیریت کرد.
Withings API
شرکت Withings در زمینه توسعه اپلیکیشنهای IoT برای دستگاههای اندازهگیری مثل مانیتورهای فشارخون فعالیت داره و میتونه اطلاعات مربوط به سلامت رو به اینترنت ارسال کنه. این API امکان دسترسی افراد شخص ثالث به اطلاعات مربوط به فعالیت کاربران رو فراهم میکنه.
Apple HomeKit
HomeKit اَپل پلتفرمی برای اپلیکیشنها، دستگاهها و سرویسها ارائه میده. کاربران با استفاده از Siri و با حرف زدن با اون میتونن دستگاههاشون رو کنترل کنن.
جمعبندی
بدون استفاده از APIها در اپلیکیشنهای IoT، توسعه و رشد فنآوری متوقف میشه. با تکیه بر APIها در حوزه IoT میشه در عین صرفهجویی در زمان و منابع با دنیا ارتباط برقرار کرد. در این مقاله ضمن ارائه توضیحات راجب چیستی API ها و همچنین طرز کارکرد آنها به معرفی انواع آنها پرداختیم. همچنین شما با 4 تا از API های برتر قابل استفاده در اینترنت اشیا آشنا شدید. خوشحال میشم نظرات و تجربه خودتون رو در خصوص کارکرد با این API ها در بخش نظرات با من و بقیه کاربران سایت به اشتراک بزارید.