اخبار تکنولوژیبایگانی مطالب

جزئیات کلیدی انواع سرور ها

مقدمه

سیستم سرویس دهنده یا همان سرور، کامپیوتری است  که شبانه روز و 24 ساعت به طور کامل و مداوم به اینترنت جهانی متصل می باشد. سرور ها برای برطرف کردن نیاز کاربران دارای سخت افزار و نرم افزار های خاصی هستند. سرور ها وظیفه ارائه خدمات، اطلاعات و برنامه ها را به کامپیوتر دیگری که ما به اسم Client از آن یاد می کنیم، بر عهده دارند. اصولا سرور ها به دسته های خاصی بر اساس نوع خدمات قابل ارائه خود تقسیم می شوند که در ادامه با انواع سرور ها و خصوصیت های آنها آشنا خواهیم شد.

پیشنهاد می کنم ابتدا مقاله معرفی سرور ها و آشنایی با ساختار آنها را مطالعه کنید.


انواع سرور ها

انواع سرور ها


سرور ها انواع مختلفی دارند که هر کدام وظیفه و کارایی های متفاوتی را بر عهده دارند. اکثر شبکه ها شامل یک یا چند مدل از سرور می شوند که با هم آنها را مرور می کنیم:

File servers (فایل سرور ها)

File servers (فایل سرور ها)

کامپیوتری است وظیفه توزیع و ذخیره سازی و درکل مدیریت فایل ها را بر عهده دارد. تعداد زیادی از کاربران ممکه فایل های یک سرور را به اشتراک بگذارند و یا بخواهند به فایل ها دسترسی داشته باشند. ذخیره‌سازی مرکزی فایل‌ها راه معقول تری برای جلوگیری از پشتیبان‌گیری یا برطرف سازی خطا در مقایسه با ایجاد امنیت و یکپارچگی برای فایل ها در هر دستگاه درون یک سازمان می باشد. سخت افزار فایل سرور را می توان برای به حداکثر رساندن سرعت خواندن و نوشتن برای بهبود عملکرد طراحی کرد.


Print servers (پرینت سرور ها)

Print servers (پرینت سرور ها)

سرورهای پرینت (چاپ) امکان مدیریت و توزیع عملکرد چاپ را فراهم می کنند. به جای اتصال چاپگر به هر واحد کاری، یک سرور چاپ مستقل می تواند به درخواست های چاپ از سوی مشتریان متعدد پاسخ دهد. امروزه، برخی از چاپگرهای رده بالا با سرور چاپ داخلی خود عرضه می شوند. این چاپگر ها نیاز به سرور چاپی اضافی مبتنی بر کامپیوتر را از بین می برند. این سرور چاپ داخلی همچنین با پاسخ به درخواست های چاپ از کلاینت یا مشتری کار می کند.


Application servers (اپلیکشن سرورها)

Application servers (اپلیکشن سرورها)

ارائه سرویس ها به برنامه و نرم افزار های کاربردی در شبکه را بر عهده دارد. این سرور نیاز هر کلاینت به منابع کافی برای اجرای برنامه ها را برطرف می کند. همچنین بجای نصب یک نرم افزار در تعداد زیادی کامپیوتر می توانیم از یک کامپیوتر واحد استفاده کنیم.


DNS servers (سر‌ورهای DNS)

DNS servers (سرورهای DNS)

DN‌S مخفف Domain name system یکی از دیگر از انواع سرور ها است و به معنی سیستم نام دامنه است. وظیفه این سرور در تبدیل نام ها به ادرس IP قابل خواندن برای سیستم ها می باشد. سیستم DNS شامل یک پایگاه داده گسترده از نام ها و سایر سرورهای DNS است که هر کدام می توانند برای درخواست یک نام رایانه ناشناخته استفاده شوند. هنگامی که یک کلاینت به آدرس یک سیستم نیاز دارد، یک درخواست DNS با نام منبع مورد نظر به یک سرور DNS ارسال می کند. سرور DNS با آدرس IP لازم از جدول اسامی خود پاسخ می دهد.


Mail servers (میل سرور ها)

Mail servers (میل سرور ها)

سرورهای ایمیل نوع بسیار رایجی از سرورهای کاربردی هستند. هدف از بکارگیری این سرور ها ارسال و دریافت ایمیل توسط کاربران است. میل سرور ها تمام کارهای مربوط به مدیریت ایمیل ها را از طریق سرویس های ایمیل یا web mail انجام می دهند.


Web servers (وب سرور ها)

Web servers (وب سرور ها)

یکی از فراوان ترین و پر کاربرد ترین نوع سرورها در بازار امروزی، وب سرور ها هستند. وب سرور نوع خاصی از سرور کاربردی است که میزبان برنامه ها و داده های درخواستی کاربران در سراسر اینترنت یا اینترانت است. وب سرور ها به درخواست‌ مرورگرهای در حال اجرا در رایانه‌ کلاینت ها یا مشتری ها برای صفحات وب یا سایر خدمات مبتنی بر وب پاسخ می‌دهند. در واقع مرورگر ها، کاربرانی هستند که فایل های HTML را از وب سرور درخواست می کنند.


Database servers (دیتابیس سرور ها)

Database servers (دیتابیس سرور ها)

میزان داده های استفاده شده توسط شرکت ها، کاربران و سایر سرویس ها خیره کننده است. بسیاری از این اطلاعات در پایگاه های مخصوص ذخیره می شوند. پایگاه‌های داده باید در هر زمان برای چندین مشتری قابل دسترسی باشند و می‌توانند به فضای دیسک و همچنین قدرت پردازشی بسیار زیادی نیاز داشته باشند. دیتابیس سرورها برنامه های کاربردی دیتابیس را اجرا می کنند و به درخواست های متعدد مشتریان پاسخ می دهند. برنامه های کاربردی دیتابیس ها  عبارتند از Oracle، Microsoft SQL Server، DB2 و Informix.


Virtual servers (سرورهای مجازی)

Virtual servers (سرورهای مجازی)

بر خلاف سرورهای سنتی که به عنوان یک سیستم عامل بر روی سخت افزار ماشین نصب می شوند، سرورهای مجازی تنها بر اساس تعریف در نرم افزار تخصصی به نام Hypervisor وجود دارند. هر Hypervisor می تواند صدها یا حتی هزاران سرور مجازی را به طور همزمان اجرا کند. Hypervisor سخت افزار مجازی را به گونه ای به سرور ارائه می دهد که گویی یک سخت افزار فیزیکی واقعی است. سرور مجازی طبق معمول از سخت‌افزار مجازی استفاده می‌کند و هایپروایزر نیازهای واقعی محاسبات و ذخیره‌سازی را به سخت‌افزار واقعی زیر آن منتقل می‌کند، که بین تمام سرورهای مجازی دیگر به اشتراک گذاشته می‌شود.


Proxy servers (سرورهای پروکسی)

Proxy servers (سرورهای پروکسی)

سرور پروکسی به عنوان یک واسطه بین مشتری و سرور عمل می کند. یک سرور پروکسی که اغلب برای بهینه کردن کلاینت ها یا سرورها برای اهداف امنیتی استفاده می شود، درخواست را از مشتری می گیرد. به جای پاسخ به مشتری، درخواست را به سرور یا فرآیند دیگری ارسال می کند. سرور پروکسی پاسخ را از سرور دوم دریافت می کند و سپس به مشتری اصلی پاسخ می دهد که گویی خودش به تنهایی پاسخ می دهد. به این ترتیب، نه مشتری و نه سرور پاسخ دهنده نیازی به اتصال مستقیم به یکدیگر ندارند.


Monitoring and management servers (سرورهای مانیتورینگ و مدیریت)

Monitoring and management servers (سرورهای مانیتورینگ و مدیریت)

برخی از سرورها برای نظارت یا مدیریت سایر سیستم ها و کلاینت ها وجود دارند. انواع مختلفی از سرورهای مانیتورینگ وجود دارد. تعدادی از آنها به شبکه گوش می دهند و هر درخواست مشتری و پاسخ سرور را دریافت می کنند. اما برخی از سرور ها خودشان داده ها را درخواست نمی کنند و یا به آنها پاسخی هم نمی دهند. در نتیجه سرور مانیتورینگ می تواند تمامی ترافیک شبکه و همچنین درخواست ها و پاسخ های کلاینت ها و سرورها را بدون تداخل در آن عملیات پیگیری کند. یک سرور مانیتورینگ به درخواست‌های مشتریان نظارتی مانند مواردی که توسط مدیران شبکه که سلامت شبکه را تماشا می‌کنند، پاسخ می‌دهد.


Game Servers (گیم سرورها)

Game Servers (گیم سرورها)

سرور بازی یک سرور محلی یا راه دور است که توسط کلاینت ها برای انجام بازی های چند نفره استفاده می شود. اکثر بازی هایی که از طریق اینترنت انجام می شوند با اتصال به سرور بازی کار می کنند. game server ها شامل دو حالت مجزا سرور شنیداری (listen servers) و سرور اختصاصی (dedicated servers) می شوند.

  • سرورهای شنیداری یا  Listen servers عمدتاً توسط افراد اداره می شوند، معمولاً در احزاب LAN تا از طریق اینترنت، و معمولاً با تعداد کمی از پخش کننده ها به دلیل نیازهای پردازشی زیاد و پهنای باند مورد نیاز سرورها و کلاینت هایی که روی یک دستگاه کار می کنند.
  • سرورهای اختصاصی یا dedicated servers سرورهایی هستند که مستقل از مشتری کار می کنند. این سرورها توسط افراد قابل اجرا هستند، اما معمولاً بر روی رایانه های اختصاصی واقع در مراکز پردازش داده ها کار می کنند که می توانند حتی پهنای باند و قدرت پردازش اختصاصی بالاتری را ارائه دهند. سرورهای اختصاصی روش ترجیحی برای میزبانی سرورهای بازی برای اکثر بازی های چند نفره رایانه شخصی هستند. بازی‌های آنلاین چندنفره عظیم روی سرورهای اختصاصی اجرا می‌شوند که معمولاً توسط شرکت نرم‌افزاری که بازی را در اختیار دارد، اجرا می‌شود و به آنها امکان کنترل و به‌روزرسانی محتوا را می‌دهد. در بسیاری از موارد، به‌صورت خوشه‌ای کار می‌کند تا به محیط‌های بزرگ و تعداد زیادی بازیکن اجازه دهد.

Communication Server (سرور ارتباطی)

Communication Server (سرور ارتباطی)

سرور ارتباطی یا Communication Server یک سیستم کامپیوتری است که برای مدیریت طیف گسترده ای از برنامه های کاربردی مبتنی بر ارتباطات طراحی شده است. این سرورها به طیف گسترده ای از پلتفرم های مختلف متصل می شوند و به سیستم های مختلف اجازه می دهند بدون تداخل با یکدیگر صحبت کنند. در این سیستم هر کلاینت یا کامپیوتر یک end point می باشد که با اتصال به سرور می تواند دیتاهای دلخواه و متون مورد نظر خود را به یک کلاینت دیگر یا end point مقابل خود ارسال کند.تمرکز و انعطاف پذیری سرور ارتباطی، آن را به پایه اصلی بسیاری از سیستم های ارتباطی و اینترنتی تبدیل کرده است.


 Audio/Video Servers (سرورهای صدا/ تصویر)

 Audio/Video Servers (سرورهای صدا/ تصویر)

سرورهای ویدئو و صدا سرور هایی هستند که به دریافت، ذخیره و تحویل ویدئو اختصاص داده شده اند. مانند سایر انواع سرورها، سرورهای ویدئو و صدا معمولاً از یک واحد سخت افزار فیزیکی تشکیل شده اند که در یک فضای رک(rack) استاندارد 19 اینچی قرار می گیرند و می توانند برای ورودی و خروجی مستقیم متصل شوند.

سرورهای ویدیویی یا سرور های صدا از فناوری خاصی برای فهرست‌نویسی و ذخیره کلیپ‌های ویدیویی و یا فایل های صوتی استفاده می‌کنند و در صورت نیاز آن‌ها را توزیع می‌کنند. این فناوری‌ها شامل کدک‌ها و ابزارهای رمزگذاری، و همچنین ویژگی‌های کیفیت پخش برای اطمینان از پخش ویدئو و صدا با کیفیت بالا است. بطور مثال سرویس های مشهوری نظیر Netflix و یا YouTube از این سرور ها بهره می برند.


Home server (سرور خانه)

Home server (سرور خانه)

یکی دیگر از انواع سرور ها، سرور خانه یا Home server نام دارد که همانطور که از اسمش پیداس برای ارتباط و ارائه خدمات برای منازل مسکونی با استفاده از یک شبکه خانگی و اینترنت به سایر دستگاه های موجود در خانه استفاده می شود.


Computing Server (سرور محاسباتی)

Computing Server (سرور محاسباتی)

سرور محاسباتی زمانی کاربرد خواهد داشت که پردازنده های کامپیوتری برای انجام پروسه های خاصی کافی نباشد، در اینجا می توانیم کامپیوتر را به یک سرور محاسباتی متصل کرده و از آن استفاده کنیم.


جمع بندی

انواع سرور ها

همانطور که در ابتدا گفتیم سرور ها بر اساس وظیفه و خدماتی که به کلاینت ها ارائه می دهند به دسته ها و انواع مختلفی تقسیم می شوند. در این مقاله با هم انواع سرور ها را مرور کردیم و با خصوصیت هر کدام از آنها و نوع خدمات قابل ارائه آنها آشنا شدیم.


این مقاله چطور بود ؟
+1
6
+1
12
+1
0
مشاهده بیشتر

محمد حسنی

علاقمند به حوزه IoT و الکترونیک. در حال حاضر به مدت یکسال است که در تیم سخت افزار سازان نام آور به تولید محتوا مشغول هستم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا