در رویداد Intel Innovation اصطلاح جدیدی تحت عنوان “Siliconomy” معرفی شد که بیانگر رشد و پیشرفت متکی به هوش مصنوعی در دوران معاصر هست. این اصطلاح به قدرت اقتصادی سیلیکون و نرمافزار اشاره داره. این اصطلاح خودش بیانگر همه چیز است؛ دنیای واقعی و فضای دیجیتال با هم پیوند تنگاتنگی دارن و این پیوند به مرور زمان بیشتر هم تقویت میشه.
اهمیت هوش مصنوعی و تأثیر دگرگون کننده آن و اینکه فناوریها زمینه رو برای پیشرفت کسبوکارها و پیشرفت اجتماعی فراهم میکنن بر کسی پوشیده نیست. در این رویداد هدف اینتل افزایش دسترسپذیری به هوش مصنوعی و دسترس پذیری این فناوری در حجمهای کاری مختلف، از کلاینت گرفته تا شبکه و برنامه های کاربردی ابری بیان شد. محصولات مختلفی در این رویداد معرفی شد، که ما بر روی محصول سرور متمرکز می شیم.
پردازنده Intel Xeon چیست؟
پردازنده Xeon توسط اینتل برای ارائه عملکرد بهینه سرورها طراحی شده. از نظر عملی، این به معنای ترکیبی از دو قابلیت کلیدی TPT و PCP هست:
- توان عملیاتی (TPT): مقدار ظرفیتی که یک سرور فراهم میکنه.
- عملکرد هر هسته (PCP): نشون دهنده اینه که سرور با چه سرعتی وظایف لازم رو انجام میده.
چرا از پردازنده Intel Xeon در سرورها استفاده میشود؟
- تعداد هسته های بیشتر
- L3 Cache
- طول عمر
- رم ECC
سرور ایدهآل سروری است که TPT و PCP رو بصورت متعادل فراهم کنه. بدون PCP کافی، یک سرور ممکنه نتونه حداقل الزامات عملکرد رو برآورده کنه که در اینصورت هیچ مقدار TPT نمیتونه این کمبود رو جبران کنه.
پردازنده Intel Xeon سریع و قابل اعتماد است و در اکثر شرایط یک انتخاب عالی برای سرورها است.
نسل جدید سری پردازنده Xeon
نسل بعدی پردازندههای Xeon علاوه بر اینکه برق کمتری مصرف میکنن، عملکردشون هم بهبود پیدا کرده. پردازندهای که به این مجموعه اضافه شده و خیلی جالب توجه هست، یک پردازنده E-core با 288 هسته است.
برخی از ویژگیهای کلیدی معماری نسل ششم Xeon عبارتند از:
- Soc پیمانه ای: پردازنده جدید Xeon برای افزایش مقیاسپذیری و انعطافپذیری، رفع نیازهای هوش مصنوعی، فضای ابری و سازمان از SoC پیمانه ای استفاده میکنه. این معماری مطابق با پردازنده های دو سوکت می باشد که سادگی و قابلیت جابجایی را فراهم می نماید.
- IP، میان افزار، و سیستم عامل مشترک: پردازندههای E-core و P-core برای عملکرد هر چه بهتر IP، میان افزار و نرم افزار سیستم عامل یکسانی دارن.
- DDR5 و MCR DIMMs: این پردازنده از سریعترین حافظه DDR و DIMMهای جدید مجهز به MCR که پهنای باند زیادی دارن پشتیبانی میکنن.
- حافظه مسطح: با این ویژگی کل ظرفیت حافظه های مختلف به صورت کامل و یکجا برای نرمافزار قابل مشاهده هست.
- پشتیبانی از CXL 2.0: این پردازنده از CXL 2.0 پشتیبانی میکنه و علاوه بر اون با CXL 1.1 هم سازگاری داره.
- I/O پیشرفته: این معماری با ورودی و خروجی های پیشرفته امکان اتصال پرسرعت به اینترنت رو فراهم می کنه.
آگاهی از انرژی و کارایی
پردازنده های Xeon جدید مبتنی بر معماری E-core (آگاه از انرژی)و P-core (کارا)هستند و طراحی ساده و انعطافپذیری دارن تا بتونن از پَسِ بار کاری حساس مانند پردازش های هوش مصنوعی بر بیان.
E-core (آگاه از انرژی)
این پردازندهها کم مصرف هستن و به نحوی طراحی شدن که توان پردازشی رو به حداکثر میرسونن و علاوه بر اینکه توان مصرفی آن ها کاهش پیدا کرده، در مقایسه با پردازندههای قبلی میتونن در فضای اشغالی یکسان، توان پردازشی بیشتری داشته باشن.
P-cores (کارا)
این پردازنده برای پردازش های همه منظوره که عملکرد در اونا خیلی اهمیت داره و به هستههای زیادی نیازه بهینهسازی شدن، این پردازندهها باعث ارتقای عملکرد در حوزه هوش مصنوعی میشن و تسریعکنندههایی (accelerator) دارن که باعث میشن برخی از پردازش های خاص به نحوی کارا انجام بشن.
نسل ششم Xeon SPs از پیکربندی های مختلف پشتیبانی میکنن و باعث میشن که پردازنده هایی با تعداد هسته و امکانات ورودی و خروجی متفاوت ساخته بشه.
دسترسی
نسل پنجم پردازنده های Xeon قرار است در روزهای پایانی امسال وارد بازار بشن و انتظار میره نسبت به مدلهای قبلی عملکردشون در پردازش های مهم مثل هوش مصنوعی بهتر باشه.
تراشه Sierra Forest قراره نیمه اول سال آینده عرضه بشه. توان پردازشی و عملکرد این تراشه به ازای هر وات نسبت به مدل قبلی انتظار میره که 2.5 برابر و 2.4 برابر بیشتر باشه.
تراشه Granit Rapids هم قراره اواخر سال آینده و پس از Sierra Forest عرضه بشه.
پیروی از قانون مور
یکی از مواردی که لازمه برای پیروی از قانون مور در پردازندههای نسل بعد رعایت بشه مسئله مواد اولیه ساخت و بستهبندی قطعات این پردازندهها هست. برآورد میشه که احتمالاً صنعت نیمهرسانا برای مقیاسبندی ترانزیستورها در ساخت سیلیکونی که از مواد ارگانیک ساخته شدن با محدودیتهایی مواجه بشه. بدین منظور به جای مواد اولیه سنتی به مواد و فناوریهای جدید بستهبندی، مثل شیشه روی آورده شده که باعث میشن پردازش هایی که در اونا داده و کارایی اهمیت زیادی داره با کارایی بیشتر اجرا بشن.
شیشه تا حد زیادی میتونه این محدودیتها رو کنار بزنه و باعث میشن پردازش قدرتمندتر و کارآمدتر باشه. پیشرفت های فوقالعادهای که در ساخت شیشه برای ساخت تراشه رخ داده که به پیشبرد قانون مور در صنعت نیمه رسانا کمک میکنه.
مواد شیشهای در مقایسه با مواد ارگانیک سنتی چند تا مزیت داره، اول اینکه انحراف سطح اون خیلی کمه، در مقابل دما و تنش مکانیکی خیلی مقاوم هستن و تعداد اتصالهای الکتریکی که میشه در اونا ایجاد بشه خیلی بیشتره.
مواد شیشهای مناسب موارد کاربردی هستن که به فرآیند ساخت بزرگتر نیاز دارن مثل مراکز داده و پردازش های هوش مصنوعی. این مواد به لحاظ ویژگیهای مکانیکی، فیزیکی و نوری بهتر هستن و امکان برقراری اتصالهای بیشتر، مقیاسپذیری بهتر رو فراهم میکنن.
این نوآوری، به طراحان تراشه کمک میکنه تا تراشهای با عملکرد بالا و تراکم اتصال بیشتر برای مواردی که داده در اونا اهمیت زیادی داره ایجاد کنن (مثل هوش مصنوعی)
سخن پایانی
در این رویداد راجع به ابرکامپیوتر مبتنی بر Guadi2، استفاده از هوش مصنوعی در دستگاههای کلاینت، ایجاد یک اکوسیستم نرمافزاری به کمک یک توسعه دهنده ابری جدید و غیره صحبت شد. دسترسی به بخش زیادی از این رویداد از این وبسایت فراهم می باشد.
سالها طول میکشه تا متوجه بشیم این تصمیم چه تأثیری روی طراحی جدید پردازندهها داره.