فرض کنین میخواین یک پروژه با رزبری پای بصورت headless(بدون دسترسی به مانیتور و کیبورد) انجام بدین! اینکه هر بار که میخواین چیزی رو تغییر بدین رزبری پای رو به مانیتور وصل کنین اصلا راحت و اصولی نیست. اینجاست که SSH یا Secure Shell به کمکتون میاد؛ از طریق این پروتکل میتونین از یک کامپیوتر یا حتی تلفن هوشمندی که به همون شبکه وصله، رزبری پای رو از راه دور کنترل کنین و بهش متصل بشین. در این نوشتار، اول بهتون نشون میدیم که چجوری میشه اتصال SSH رو فعال کنین و از یک دستگاه دیگه و از طریق SSH به رزبری پای دسترسی پیدا کنین.
فعالسازی پروتکل SSH رزبری پای در مرحله نصب
SSH به طور پیش و به دلایل امنیتی در سیستم عامل رزبری پای (که قبلاً بهش میگفتن Raspbian) غیرفعاله. به همین دلیل، برای اینکه بتونین از طریق SSH به رزبری پای وصل بشین باید اول این پروتکل رو فعال کنین.
اگر قصد دارین سیستم عامل رزبری پای رو از اول در microSD نصب کنین، میتونین از قسمت Advanced Settings ابزار Imager رزبری پای SSH رو فعال کنین (بعد از انتخاب سیستم عامل، روی آیکن چرخ دنده کلیک کنین) و نام کاربری و رمز عبورتون رو انتخاب کنین. در همین قسمت اطلاعات شبکه وایرلس رو اضافه کنین تا رزبری پای به صورت خودکار بهش وصل بشه. روی گزینه Save یا ذخیره کلیک کنین و سیستم عامل رو در microSD انتقال بدید. بعد از راهاندازی رزبری پای میتونین از طریق SSH بهش وصل بشین.
فعالسازی SSH در سیستم عامل فعلی
به جای اون میتونین SSH رو از سیستم عاملی که روی رزبری پای نصب شده فعال کنین. برای این کار اول رزبری پای رو به مانیتور وصل کنین، منوی آیکن RPi رو از دسکتاپ باز کنین و Preferences > Raspberry Pi Configuration رو انتخاب کنین. روی زبانه Interfaces کلیک کنین و روی Enabled radion button for SSH کلیک کنین.
اگر از سیستم عامل Lite رزبری پای استفاده میکنین (بدون GUI دسکتاپ)، SSH رو میتونین از ابزار raspi-config فعال کنین.
sudo raspi-config
بعد به Interfacing Options > SSH برید و در بخش ?Would you like the SSH server to be enabled گزینه <Yes> رو انتخاب کنین. برای تأیید کلید Enter رو بزنین و بعد برای خارج شدن از raspi-config گزینه Finish رو انتخاب کنین.
حالا میتونین از یک کامپیوتر دیگه از طریق SSH به رزبری پای دسترسی داشته باشین.
آدرس IP رزبری پای
بعد از فعالسازی SSH و اتصال رزبری پای به شبکه میتونین از یک دستگاه دیگه و از طریق SSH به رزبری پای وصل بشین. برای اینکه بتونین log in کنین باید hostname (به طور پیشفرض raspberrypi.local هست، اما از قسمت Advanced Settings ابزار Imager میتونین تغییرش بدین) یا آدرس IP رزبری پای رو بدونین.
برای پیدا کردن آدرس IP رزبری پای هم به صفحه اصلی روتر برید؛ در این صفحه یک فهرست از دستگاههای متصل بهتون نشون داده میشه. به جای اون میتونین این فرمان Terminal رو اجرا کنین تا آدرس IP رزبری پایی که به مانیتورتون وصله رو بهتون نشون بده:
hostname -I
اگر میخواین آدرس IPتون هیچ وقت تغییر نکنه باید یک آدرس IP ثابت در رزبری پای تعیین کنین. یا ممکنه بتونین در تنظیمات روتر یک آدرس IP برای رزبری پای تعیین کنین.
دسترسی به رزبری پای از طریق SSH محیط ویندوز
در ویندوز 10 یا 11 کامپیوتر شخصی با استفاده از PowerShell میتونین از طریق SSH به رزبری پای وصل بشین. Ctrl + Shift + P رو بزنین تا PowerShell وصل بشه و بعد یکی از این فرمانها رو اجرا کنین:
ssh [username]@[hostname].local
یا
ssh [username]@[IP address]
[username] و [hostname] یا [IP address] رو با اطلاعات رزبری پای خودتون جایگزین کنین. برای مثال، ssh pi@raspberrypi.local یا ssh pi@192.168.1.151 .
یا میتونین از ابزار PuTTY استفاده کنین؛ PuTTY یک ابزار پیشرفتهتره و در تمامی ویندوزهای PC کارایی داره. در PuTTY، SSH رو به عنوان نوع اتصال (connection type) انتخاب کنین، آدرس IP رزبری پای یا hostname رو در قسمت Host Name (یا IP Address) وارد کنین و بعد روی گزینه Open کلیک کنین. برای ذخیره اطلاعات مربوط به اتصال در PuTTY هم روی گزینه Save کلیک کنین.
دسترسی به رزبری پای از طریق SSH محیط مک
در سیستم Mac، ابزار Terminal رو باز کنین (از Applications > Utilities)، بعد یکی از فرمانهای زیر رو وارد کنین تا از طریق SSH به رزبری پای وصل بشین:
ssh [username]@[hostname].local
یا
ssh [username]@[IP address]
[username] و [hostname] یا [IP address] رو با اطلاعات رزبری پای خودتون جایگزین کنین. برای مثال، ssh pi@raspberrypi.local یا ssh pi@192.168.1.151 .
دسترسی به رزبری پای از طریق SSH محیط لینوکس
در یک سیستم مبتنی بر لینوکس (یا یک رزبری پای دیگه)، Ctrl + Alt + T رو بزنین تا پنجره Terminal باز بشه، بعد برای اینکه از طریق SSH به رزبری پای وصل بشین، یکی از فرمانهای زیر رو باز کنین:
ssh [username]@[hostname].local
یا
ssh [username]@[IP address]
[username] و [hostname] یا [IP address] رو با اطلاعات رزبری پای خودتون جایگزین کنین. برای مثال، ssh pi@raspberrypi.local یا ssh pi@192.168.1.151 .
دسترسی به رزبری پای از طریق SSH محیط اندروید
برنامه های کاربردی مختلفی برای سیستم عامل اندروید وجود داره یک یک نمونه برنامه کاربردی رایگان که ما خودمون ازش استفاده می کنیم JuiceSSH هست که در فروشگاه های مختلف وجود داره.
جمعبندی
حالا دیگه میتونین SSH رو در رزبری پای فعال کنین، آدرس IP رو پیدا کنین و از یک دستگاه دیگه و از طریق SSH به پای وصل بشین و با اجرای فرمانهای استاندارد لینوکس اون رو از راه دور کنترل کنین. در این مقاله به روش های اتصال SSH در سیستم عامل های مختلف از جمله mac ،Windows ،Android و Linux پرداختیم. امیدواریم در صورتی که قصد استفاده از رزبری پای بدون وصل کردن مانیتور و کیبورد رو دارین این مقاله به کارتون بیاد.