همانطور که میدانید رزبری پای با نام «کامپیوتر جیبی» نیز شناخته میشود، اما اینکه بخواهیم برای انجام پروژه و یا دیباگ کردن، صفحه نمایشی جداگانه برای آن با خود حمل کنیم، کمی دشوار به نظر میرسد. علاوه بر این، بسیاری از ما به صفحه نمایش HDMI دسترسی نداریم. اما یک راه برای اتصال رزبری پای به لپ تاپ وجود دارد. با استفاده از VNC Server میتوانید صفحه نمایش، تاچ پَد (Touchpad) و صفحه کلید لپ تاپ خود را به رزبری پای وصل کنید. اما چطور ؟
تا انتهای مقاله همراه من باشید.
وسایلی که به آنها احتیاج دارید عباتند از :
-
رزبری پای
-
کابل اترنت
-
کارت حافظه
-
لپ تاب یا نمایشگر HDMI/AV
-
صفحه کلید و موس
روش اتصال رزبری پای به لپ تاپ
با استفاده از یک کابل اترنت میتوانید رزبری پای را به نمایشگر لپ تاپ وصل کنید. چنانچه سرعت اتصال اترنت به دستگاه مورد نظر 100 مگابایت بر ثانیه باشد میتوانید GUI دسکتاپ رزبری پای را بر روی نمایشگر لپ تاپ مشاهده کنید. نرمافزارهای زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید رزبری پای را به لپ تاپ وصل کنید. ما برای اتصال رزبری پای به لپ تاپ از VNC Server استفاده کردیم. با نصب VNC Server بر روی لپ تاپ خود میتوانید از راه دور و با استفاده از صفحه کلید و موس دسکتاپ رزبری پای را مشاهده کنید.
به عبارت دیگر، در هر قسمت از خانه که پای خود را قرار دهید باز هم میتوانید آن را کنترل کنید. علاوه بر این، با استفاده از اترنت میتوانید اینترنت Wi-Fi لپ تاپ خود را به اشتراک بگذارید. بدین ترتیب میتوانید به اینترنت پای دسترسی داشته باشید و به نمایشگر لپ تاپ متصل شوید.
راهاندازی رزبری پای
پیش از متصل کردن رزبری پای به نمایشگر لپ تاپ، به یک کارت حافظه نیاز دارید که سیستم عامل (OS) بر روی آن نصب شده باشد و یا اینکه میتوانید Raspbian را بر روی یک کارت حافظه خالی نصب کنید. بلاگها و مقالات آموزشی زیادی در مورد آمادهسازی کارت حافظه برای رزبری پای در اینترنت وجود دارد. اگر مبتدی هستید برای آشنایی بیشتر در مورد این فرایند بر روی لینک زیر کلیک کنید.
در مقاله آموزشی بالا نحوه نصب سیستم عامل بر روی رزبری پای نشان داده شده است. از این گذشته، میتوانید کارت حافظههایی خریداری کنید که Raspbian و NOOB ها از قبل بر روی آنها نصب شدهاند. به شما توصیه میکنم آخرین نسخه Raspbian OS image را از وبسایت رسمی رزبری پای دانلود و نصب کنید، زیرا در این نسخه در پکیج سیستم عامل VNC Server وجود دارد.
پس از راهاندازی کارت حافظه آن را در رزبری پای قرار دهید. در گام بعدی، برای روشن کردن رزبری پای آداپتور برق را به آن متصل کنید. رزبری پای را با استفاده از کابل اترنت به لپ تاپ وصل کنید و سپس موس و صفحه کلید را به آن وصل کنید.
نکته: پس از اینکه برای اولین بار یک OS جدید را بر روی پای نصب کردید به یک نمایشگر و موس نیاز خواهید داشت، زیرا SSH و VNS به صورت پیشفرض در پای غیرفعال هستند. در صورتیکه SSH غیرفعال نباشد، نمیتوانیم پیکربندی PuTTY را فعال کنیم.
تنظیمات اولیه رزبری پای
در ابتدا رزبری پای رو با کابل HDMI به مانیتور یا سیستم متصل می کنیم و یا می تونید طبق مراحل زیر تنظیمات نمایشگر رو اتومات کنید.
ابتدا در صفحه ترمینال دستور زیر رو وارد کنید:
sudo raspi-config
در مرحله بعد، از صفحه تنظیمات باز شده با استفاده از جهت های بالا و پایین کیبورد، گزینه Advanced Options رو انتخاب کنید:
سپس گزینه Resolution رو انتخاب کنید:
داخل منو باز شده، شما می تونید رزلوشن مدنظر خودتون رو انتخاب کنید. با جهت های بالا و پایین امکان جابجایی بین گزینه ها و با جهت چپ یا راست می تونید رزلوشن انتخابی خودتون رو اعمال کنید.
پس از اعمال تغییرات رزبری پای ری استارت خواهد شد.
اشتراکگذاری اینترنت از طریق اترنت
در این بخش نحوه به اشتراکگذاری اینترنت لپتاپ را با رزبری پای با استفاده از کابل اترنت نشان میدهیم. برای به اشتراکگذاری اینترنت با چندین کاربر با استفاده از اترنت به بخش Network and Sharing Center بروید و بر روی شبکه Wi-Fi کلیک کنید.
بر روی Properties (تصویر زیر) کلیک کنید. سپس به قسمت Sharing بروید و بر روی Allow other network users to connect کلیک کنید. مطمئن شوید که networkingconnection به رزبری پای تغییر کرده است. برای من این اتصال به Ethernet است:
آدرس IP پیکربندی PuTTY
به طور پیشفرض لپ تاپ IP متغیری برای رزبری پای در نظر میگیرد. لذا، در همین لحظه باید آدرس IP پای را پیدا کنیم.
همانگونه که در تصویر فوق نشان داده شده است، آدرس IP رزبری پای 192.168.137.144 است. برای یافتن IP دستگاه اترنت طبق مراحل زیر پیش بروید. با توجه به اینکه آدرس IP رزبری پای 192.168.137.144 و ماسک زیرشبکه (Subnet mask) 255.255.255.0 است:
- Command prompt را باز کنید.
- از mshome.net پینگ بگیرید.
- پس از 5 ثانیه پینگ را متوقف کنید.
آدرس IP دستگاه اترنت 192.168.137.154 است. این آدرس را جایی یادداشت کنید.
پیکربندی PuTTY و نصب VNC بر روی رزبری پای
- در بخش Host Name، آدرس IP فوق را وارد کنید.
- مطمئن شوید که Connection Type بر روی SSH است.
- برای ادامه فرایند، کلید Enter را بزنید و یا بر روی Open کلیک کنید.
- اکنون یک پنجره جدید باز میشود. این پنجره مشابه یک پنجره ترمینال معمولی است با این تفاوت که از طریق لپ تاپ میتوانید به پنجره ترمینال رزبری پای دسترسی داشته باشید.
- Login as: به شما نمایش داده میشود.
- Pi را به عنوان نام کاربری وارد کنید.
- رمزعبوری که برای رزبری پای انتخاب کردهاید را وارد کنید. رمز عبور پیشفرض raspberry است.
- درصورتیکه رمز عبور صحیح باشد، پای بارگذاری میشود و میتوانید به پنجره ترمینال پای دسترسی داشته باشید.
- در این مرحله، باید VNC Server را نصب کنید. پس از علامت $، sudo vncserver :1 را وارد کنید.
- بدین ترتیب میتوانید VNC Server را بر روی رزبری پای نصب کنید.
نصب VNC Server و VNC Viewer بر روی لپ تاپ
اکنون، رزبری پای آمده است که با استفاده از VNC وصل شود. اما پیش از ان باید VNC Server را بر روی لپ تاپ نصب کنیم.
- VNC Client را دانلود و نصب کنید. در گام بعد، VNC Viewer را دانلود کرده و بر روی لپ تاپ خود نصب کنید.
- VNC Server و VNC Viewer را باز کنید.
- در VNC Viewer بر روی File > New Connection کلیک کنید.
- آدرس IP را وارد کنید و در Options> Picture Quality گزینه High را انتخاب کنید.
- بر روی OK کلیک کنید. اکنون بر روی آدرس IP دو بار کلیک کنید.
- در بخش Username کلمه pi و در قسمت Password رمز پای خود را وارد کنید (رمز پای به صورت پیشفرض raspberry است.
- بر روی گزینه Remember Password کلیک کنید تا دفعه بعد نیازی به وارد کردن رمز نباشد.
- بر روی OK کلیک کنید.
با زدن کلید enter (اگر همه چیز به درستی انجام شده باشد) دسکتاپ رزبری پای در پنجرهای جدید باز میشود. با کلیک بر روی گزینههایی که در قسمت بالای پنجره هستند میتوانید دسکتاپ آن را به صورت تمام صفحه (full-screen) تماشا کنید.
اجرای VNC Server در GUI رزبری پای در حین راهاندازی
برای اینکه مطمئن شوید VNC هر بار پس از ریبوت به صورت خودکار اجرا میشود فرمان زیر را در ترمینال اجرا کنید:
پوشه .conf را از پوشه کاربری پای ( که مخفی (hidden) شده است) باز کنید:
$ cd /home/pi $ cd .config
پوشهای با نام autostart در آن ایجاد کنید. سپس در آن پوشهای با نام tightvnc.desktop ایجاد کنید. برای ایجاد پوشه از هر نوع ویرایشگر متنی میتوانید استفاده کنید. من از gnome-text-editor استفاده کردهام:
$ mkdir autostart $ cd autostart $ gnome tightvnc.desktop
محتوای فایل را با متن زیر وایرایش کنید و پوشه را ذخیره کنید.
[Desktop Entry] Type=Application Name=TightVNC Exec=vncserver :1 StartupNotify=false
بدین ترتیب، دفعه بعد که پای را ریبوت میکنید، VNC Server به صورت خودکار اجرا میشود و مستقیماً رزبری پای را به نمایشگر لپ تاپ وصل میکند. هر زمان که قصد استفاده از رزبری پای را داشته باشید فقط کافی است آن را با استفاده از یک کابل اترنت به لپ تاپ وصل کنید و آن را روشن کنید. سپس VNC Viewer را باز کرده و آدرس IP پای را وارد کنید و میتوانید از نمایشگر لپ تاپ خود به عنوان مانیتور رزبری پای استفاده کنید.
جمع بندی
اکنون بدون نیاز به خرید یک نمایشگر جدید میتوانید پروژههای رزبری پای خود را بسازید. در تیم سخت افزار سازان نام آور پروژههای زیادی مبتنی بر RasPi وجود دارد که میتوانید برای وصل کردن تجهیزات دیگر نظیر سنسور، منبع تغذیه، بورد گسترشی (extension)، رله (relay)، مبدل و غیره بر روی بوردهای PCB بسازید. کافیست از قسمت جستجو یا دسته بندی های سایت، پروژه مد نظر خودتون رو پیدا کنید.