رد پای اینترنت اشیا در همه جا!
ما در عصر خودکارسازی، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء (IoT) به سر میبریم. روز به روز شرکتهای بیشتری ساختار خود را تغییر میدهند که بتوانند سوار بر موج تحولات دیجیتال شوند. برخی هم چارهای جز پذیرش تحولات و دیجیتالی شدن نداشتهاند، چراکه همهگیری Covid-19 افراد را به اجبار به سمت دورکاری سوق داده است. به زبان ساده تر، این تغییر و تحولات مسیر را برای به کارگیری دستگاههای اینترنت اشیاء در مقیاس وسیع هموار کردند. همانطور که از اینترنت اشیا (IoT) در خانه خود استقبال می کنید و آن را به خانه ای “هوشمند” تبدیل می کنید، از طرفی دیگر در صورت عدم استفاده از نکات امنیتی، آن را به خانه ای “ناامن” تبدیل می کنید.
مطمئناً، خانه یا دستگاه های هوشمند مبتنی بر IoT زندگی شما را آسان تر و کارآمدتر می کنند. اما با افزایش راحتی مبتنی بر اینترنت، خطر تبدیل شدن به هدف هکر ها افزایش می یابد. هکرها می توانند اطلاعات شخصی و اطلاعات بانکی شما را بدزدند و از آنها سوء استفاده کنند و حتی کنترل آن دوربین ها یا میکروفون های هوشمند را به دست بگیرند تا از شما جاسوسی کنند. با این وجود، ضروری است نسبت به ریسکهای امنیتی و حملات سایبری آگاهی کافی داشته باشیم.
به عبارت دیگر، اگر دستگاههای هوشمندی مانند بلندگوهای هوشمند، تلویزیون، ترموستات، یخچال، دوربینهای امنیتی و غیره دارید، حریم خصوصی و امنیت شما ممکن است به خطر بیفتد. زیرا، در اصل، اینها چندین نقطه ورود با امنیت ناهموار هستند که می توانند شما را مستعد حملات کنند.
مزیت های بی شمار اما خطرناک
حقیقت این است که دستگاههای IoT به ندرت دارای تمهیدات امنیتی درونی هستند. از آنجایی که بیشتر دستگاههای IoT به یکدیگر متصل هستند، در صورت هک شدن یک دستگاه، بقیه هم در معرض خطر قرار میگیرند. به همین دلیل است که قبل از بهرهمندی از مزایای این فناوری، باید نکاتی در مورد ایمنسازی دستگاه ها دیوایس های اینترنت اشیا بدانیم. ارزش بازار اینترنت اشیاء صنعتی (Industrial Internet of Things) یا IIoT در سال 2016 برابر با 115 میلیارد دلار بود و پیشبینی میشود تا سال 2023، به 197 میلیارد دلار نیز برسد؛ به عبارتی، شاخص CAGR (نرخ رشد مرکب سالانه) بین سالهای 2017 تا 2023 برابر با 5.7% خواهد بود.
افراد متخصص، سازمان ها و نهاد ها میتوانند با تکیه بر اقدامات امنیتی، از نفوذ هکرها به دستگاههای اینترنت اشیاء جلوگیری و از حریم خصوصی کاربران محافظت کنند. اما چطور ؟
در ادامه با 5 پنج راهکار موثر برای جلوگیری از نفوذ هکر ها و همچنین ایمنسازی دستگاه های اینترنت اشیا آشنا خواهیم شد.
1- از «اتصال و اجرای سراسری» دوری کنید
قابلیت اتصال و اجرای سراسری (Universal Plug and Play) یا UPnP مزایای زیادی دارد، اما میتواند پرینترها، روترها، دوربینها و دستگاههای IoT را در برابر حملات سایبری آسیبپذیر کند. هدف اصلی از طراحی UPnP این بود که شبکهسازی دستگاهها آسانتر شود و دیگر نیازی به تنظیمات اضافی نباشد. به بیان دیگر، UPnP به دستگاهها کمک میکند به صورت خودکار یکدیگر را پیدا کنند. با این حال، این قابلیت بیش از هر چیز، به سود هکرها تمام میشود، چون به آنها اجازه میدهد حتی به آن دستگاههایی که از شبکه محلی شما خارج هستند نیز دسترسی پیدا کنند. بنابراین، بهترین کار این است که استفاده از UPnP را کنار بگذاریم.
2- در صورت عدم استفاده، دستگاههای IoT را قطع کنید
باید بدانید به کدام کارکردهای دستگاههای IoT خود نیاز دارید. بیشتر دستگاههای امروزی، حتی یخچالها و تلویزیونها هم قابلیت اتصال به اینترنت را دارند؛ اما این بدین معنی نیست که حتماً باید به اینترنت متصل باشند. بنابراین باید به قابلیتهای دستگاهها نگاهی دقیق بیاندازید و بدانید کدام دستگاه به اینترنت نیاز دارد. در صورت عدم استفاده، ارتباط این دستگاه ها با اینترنت را محدود کنید.
3- رمز عبور قوی و عدم تکرار آن، بهترین خط دفاعی در برابر هکر ها
امروزه انتخاب رمزهای عبوری همچون «password» و «qwerty» اشتباه بزرگی به نظر میرسد. استفاده از رمزهای عبور ساده و رایج برای دستگاههای اینترنت اشیاء همانند باز گذاشتن درب خودرو برای سارقان یا راحت تر کردن پروسه هک برای هکر ها می باشد. رمزهای عبور قوی و ایمن بهترین خط دفاعی در برابر هکرها به شمار میروند. باید برای هر دستگاه، یک رمز عبور جدید و منحصر به فرد استفاده کنید. در صورت استفاده از یک رمز عبور واحد، هکرها میتوانند با دسترسی به یکی از دستگاهها، به هر دستگاه دیگری که از آن رمز عبور استفاده میکند نیز آسیب وارد کنند. داشتن رمزهای عبور مختلف برای ایمنسازی دستگاههای IoT ضروری است، هرچند ممکن است به خاطر سپردنشان دشوار باشد. میتوانید این رمزها را روی کاغذ بنویسید و نگه دارید، اما به هیچ عنوان در دستگاههای الکترونیک ثبتشان نکنید.
4- نرمافزار ها و سیستم عامل را همیشه به روز نگه دارید
سیستم عامل ها با تکیه بر آخرین تکنیکهای امنیتی از شما محافظت میکنند و ریسک حملات سایبری را کاهش میدهند. بدین ترتیب قادر خواهید بود هرگونه آسیبپذیری یا سوءاستفاده را در همان ابتدای کار اصلاح کنید و دستگاههای IoT خود را ایمن سازید. در صورت امکان، گزینهی بهروزرسانی خودکار را در دستگاه ها و دیوایس های هوشمند خود فعال کنید. بیشتر سازندگان دستگاههای IoT به صورت مرتب کاربران خود را از وجود نسخههای به روزرسانی شده مطلع میکنند؛ خود کاربران هم میتوانند از طریق وب سایت های رسمی، از به روزرسانی و بستههای امنیتی دیگر باخبر شوند. به روزرسانی مرتب دستگاههای IoT ضروری است، چون این دستگاهها هیچ لایهی محافظتی دیگری ندارند. به روزرسانی دستگاههای IoT به شما اجازه میدهد آخرین ضدبدافزارها و آنتیویروس های موجود را در اختیار داشته باشید و علاوه بر این، به سیستمها کمک میکند نواقص امنیتی نسخههای قدیمیتر را اصلاح کنند.
هکرها مدام برنامهها و روشهای خود برای نفوذ به حریم خصوصی شما را تغییر و ارتقاء میدهند. پس بهتر است با به روزرسانی نرمافزارها، برای هرگونه حملهی احتمالی آماده باشید.
5- تنظیمات پیشفرض روتر را تغییر دهید
یکی دیگر از راه های ایمنسازی دستگاه های اینترنت اشیا تغییر تنظیمات پیشفرض روتر (router) می باشد. درواقع بیشتر افراد فراموش میکنند نام روتر را تغییر دهند و از همان نامی استفاده میکنند که سازنده روی آن گذاشته است. این امر امنیت وایفای شخصی را به خطر میاندازد. بهتر است نامی برای روتر انتخاب کنید که هیچ ارتباطی با شخص شما ندارد. در خط دفاع علیه هکرها، شبکه و وایفای اولین اقدام برای ایمنسازی دستگاههای IoT به شمار میروند، چون معمولاً چندین دستگاه IoT به وایفای متصل هستند. ضروری است تنظیمات پیشفرض مربوط به امنیت و حریم خصوصی را تغییر دهید. یکی دیگر از مواردی که باید حتما از آن دوری کنید، به هیچعنوان از طریق وایفای عمومی خرید آنلاین انجام ندهید، چون هرکسی میتواند به راحتی به دادهها و اطلاعات شما دسترسی پیدا کند.
جمع بندی
در این مقاله برای حفظ امنیت داده ها و اطلاعات و همچنین ایمنسازی دستگاه های مبتنی بر اینترنت اشیا 5 راهکار موثر معرفی کردیم. با رعایت این موارد قادر خواهیم بود تا احتمال سرقت اطلاعات و دسترسی هکر ها به این اطلاعات را تا حد امکان محدود کنیم.